Агенцията по заетостта е активирала близо 10 500 икономически неактивни и безработни само за месец с кампанията си „Да работиш (е) яко!“ през октомври 2023 г.

Милен Николов
Редактор
3 ноември 2023, 16:51 242

Организирани са 45 трудови борси и са проведени 35 информационни събития на открито

Само за месец октомври 2023 г. в рамките на кампанията Да работиш (е) яко!“ са били активирани близо 10 500 безработни и икономически неактивни лица, съобщи Агенцията по заетостта. Това са хората, които са участвали във всичките 84 събития – информационни срещи, трудови борси и кариерни форуми. Търсещите работа са се включили в 5 700 интервюта на място, за да се представят пред 606 работодатели или да кандидатстват за обявените близо 3 800 свободни работни места по време на кампанията.

Част от участниците са се запознали с услугите на Агенцията по заетостта и нейните местни структури – бюрата по труда. Други са се информирали за актуалните свободни работни места по региони и са обсъдили с експерти възможностите за подкрепа чрез мерките, предвидени в Националния план за действие по заетостта и Програма „Развитие на човешките ресурси“. Трети са се включили с интерес в Work Shop-ателиета и са научили новостите в подготовката на автобиография, мотивационно писмо, как да се представят пред работодател и още полезна информация.

В рамките на кампанията са проведени 35 информационни събития на открито, най-вече в по-малките населени места – там, където безработицата е по-висока, а възможността за намиране на работа – по-малка. Над 3 200 лица са се включили в тях само за месец. Присъстващите са имали възможност да чуят разкази за успешната професионална реализация на популярни изпълнители, участващи в програмата на събитията, както и да разговарят с местните екипи на Агенцията по заетостта.

Трудовите борси, проведени през октомври в рамките на кампания „Да работиш (е) яко!“, са 45, като 10 от тях са организирани в Северозападна България. Чрез директните срещи трудовите посредници от бюрата по труда са съдействали за осъществяването на личен контакт между бизнеса и търсещите работа. На тях участвали 500 работодатели от сферата на индустрията, услугите, туризма, строителството и т.н., които са обявили повече от 2 700 свободни работни места. Присъствали са 5 353 търсещи работа, а интервютата, организирани на място, са били повече от 4 500. Експертите на Агенцията са запознали присъстващите и с възможностите за придобиване на професионална квалификация, за работа в страната и чужбина и за всички останали услуги на бюрата по труда.

В рамките на кампанията са проведени кариерни форуми във Варна, Пловдив, Велико Търново и София. Форумите са били посетени от повече от 2 000 търсещи работа, дошли да се срещнат директно с работодателите. Те са получили информация за 1 047 свободни работни места, представени от 106 работодатели. Проведените на място интервюта са били над 1 200.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент