Агенцията по вписванията ще поеме управлението на Централния регистър на особените залози

Милен Николов
Редактор
5 януари 2023, 11:32 678

Според предложените от правителството промени в Закона за особените залози това трябва да се случи на 1 юли 2023 г.

От 1 юли 2023 г. Централният регистър на особените залози (ЦРОЗ), който понастоящем се поддържа от Министерството на правосъдието, ще премине към Агенцията по вписванията. С промяната ще се осигури регистриран достъп до дела на залогодатели в ЦРОЗ и до съдържащите се в тях електронни варианти на документи с лични данни, както и възможност за контрол на достъпа до личните данни. Регистриран достъп ще може да се заяви онлайн или да бъде получен в териториалните звена на Агенцията по вписванията, съобщи 3e-news.net.

Предложените от Министерския съвет изменения и допълнения в Закона за особените залози целят на гражданите и бизнеса да бъдат предоставяни ефективни, качествени и леснодостъпни електронни услуги чрез създаване, поддържане и развитие на функционален и надежден електронен ЦРОЗ. Предлаганите промени предвиждат също гарантиране на по-високо ниво на защита срещу злоупотреби с лични данни.

Осигурява се възможност за коригиране и отстраняване на грешки и нередности в заявлението в тридневен срок, без да се дължи нова такса. Също така, ако е постановен отказ на вписване, заличаване или обявяване, на заявителя се предоставя възможност да подаде ново заявление за вписване на същото обстоятелство, като използва вече представени документи. В този случай ще се дължи нова държавна такса.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент