Адвокатите ще могат да учредяват еднолично адвокатско дружество от началото на март

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
26 февруари 2021, 10:34 1481

Отпада и забраната адвокатите да са управители на търговски дружества, както и ще имат избор дали да носят тога в съдебно заседание

В днешния брой 17 на Държавен вестник са обнародвани промените в Закона за адвокатурата. Те ще влязат в сила след три дни.

От началото на март всеки адвокат ще може да избира как да упражнява професията си и да получава доходите си. Една от възможностите остава досегашната. При нея доходите се облагат по реда на ЗДДФЛ, като адвокатите имат право на 25% нормативно признати разходи върху доходите си. Новата възможност предвижда адвокатите да учредяват еднолично адвокатско дружество. Приложимият данъчен режим на облагане на приходите от адвокатската дейност в този случай ще е по реда на ЗКПО. По този начин, след приспадане на всички разходи, печалбата от дейността ще се облага с 10% корпоративен данък.

В Закона е регламентирано също така, че когато се упълномощава еднолично адвокатско дружество, адвокатът, който е създал дружеството, ще се счита за упълномощен, т.е. не е необходимо преупълномощаване. Освен това едноличното адвокатско дружество ще се прекратява със смъртта на учредилия го, освен ако наследникът му, в случай че е адвокат, не желае да продължи дейността на дружеството. За всички останали положения ще се прилагат правилата за адвокатските дружества, които са в сила и досега.

Друга съществена промяна в закона касае възможността адвокатите да са управители на търговски дружества. Остава само забраната адвокатът да е търговец сам по себе си. Също така от началото на март отпада и задължението на адвокатите да се явяват с тога в съда. Тази възможност остава в сила, но ако адвокатът не желае, то той трябва да е облечен по начин, съответстващ на авторитета на професията.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент