9 души се борят за едно работно място у нас

12 март 2021, 11:14 986

Най-сериозна конкуренция има в Сливен и Търговище, а най-лесно се намира работа в София и Русе

Девет души се борят за едно работно място у нас, сочат данни на Агенцията по заетостта, цитирани от Bulgaria On Air. Най-сериозна е конкуренцията в Търговище и в Сливен, а най-лесно се намира работа в София и Русе.

414 000 е броят на регистрираните лица в бюрата по труда през 2020 г. За сравнение през 2019 г. броят им е бил около 303 000.

Агенцията по заетостта стартира поредното си проучване за потребностите от работна сила на работодателите в страната ни. То ще бъде извършено сред статистическа извадка от 8 000 работодатели от компании с различна големина и статут, представляващи всеки сектор на българската икономика. Самото изследване ще бъде под формата на онлайн анкета, в която ще има въпроси към работодателите, свързани с компетентности и професии на кандидатите за работа в техните предприятия. Успоредно с това те ще могат да заявят и потребностите си от работници без специална квалификация, както и от такива, изискващи специфична правоспособност.

От Агенцията по заетостта коментират, че за първи път провеждат подобно проучване в условията на пандемията. Те предвиждат социално-икономическите последствия от нея да имат отражение върху броя и вида кадри, от които работодателите считат, че се нуждаят, както и върху тези, които би се наложило да освободят през следващите месеци или години.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент