9% ДДС за доставка на храна за вкъщи

20 ноември 2020, 00:00 2421

Намалената данъчна ставка ще важи от 1 декември и само за доставка на храна от заведения, предлагащи ресторантьорски услуги

От 1 декември 2020 г. се въвежда 9% ДДС за облагане на доставките на храна за вкъщи от ресторанти. Намалената данъчна ставка ще важи до края на 2021 г., предвиждат новите промени в ЗДДС, приети окончателно от Народното събрание, предаде БТА.

По-ниският данък няма да важи за пиците на парче, дюнерите, количките със сладолед и друг тип храна, която се продава от будки и павилиони. Той ще важи единствено за заведенията, предлагащи ресторантьорски услуги, т.е. където има места за сядане, келнер и т.н.

Ресторантьорските и хотелиерските услуги, включително и когато се сервират напитки като вино и бира, също вече са с намалена данъчна ставка от 9%. С такава се облагат и т.нар. случайни превози при екскурзии, организирани от туристически агенции и туроператори, както и книгите и детските стоки. В обхвата на тази антикризисна мярка попаднаха и собствениците на фитнеси и други спортни съоръжения.

По време на обсъждането на промените в ЗДДС беше повдигната и темата за лекарствата, които са включени в позитивния списък и са заплащани от НЗОК. Мнозинството от депутатите обаче не прие предложението за 9% данъчна ставка при тях.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент