9% ДДС става постоянен за книги, вестници и списания, детски храни и настаняване в хотели

15 декември 2022, 15:40 738

Депутатите приеха промените на второ четене

Временната мярка от 9% ДДС за книгите, периодичните издания и бебешките храни и пелени става постоянна, реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за данък върху добавената стойност, съобщи БТА.

Намалената ставка трябваше да се прилага до края на 2022 г., а с тези изменения ще продължи и в бъдеще. Мярката за книгите, печатните издания и бебешките храни и пелени да стане постоянна подкрепиха 178 народни представители, двама бяха „против“ и двама се въздържаха.

Ставката на данъка от 9% важи за доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път (или и двете) – включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания. Тя важи и за периодични печатни произведения – вестници и списания, на физически носители или извършвана по електронен път (или и двете), различни от публикации, които са изцяло или основно предназначени за реклама и изцяло или основно съставени от видео съдържание или аудио-музикално съдържание.

С намалена ставка от 9% ще продължи да се облага доставката на храни, подходящи за бебета или за малки деца, бебешки пелени и подобни бебешки хигиенни артикули.

Ставката на данъка е 9% и за доставка на услуга по настаняване, предоставяно в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани, с място на изпълнение на територията на страната.

Освен това парламентът удължи до края на 2023 г. прилагането на намалената ставка на ДДС от 9% за туристическите, ресторантьорските и кетъринг услуги и за фитнесите. Нулевата ставка за хляба и брашното също се удължава до края на следващата година.  

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент