82% от българите смятат, че икономическото състояние на страната е „лошо“

28 октомври 2020, 00:00 590

71% от анкетираните не вярват на правителството

Според проучване, публикувано в „Стандартен Евробарометър“, 82% от българите определят състоянието на икономиката у нас като „лошо“, предава БТА. В допитването са взели участие 1 057 души, които са анкетирани в периода 9-27 юли тази година.

За сравнение – 64% от гражданите на Европейския съюз са на мнение, че икономическото положение е „лошо“.

У нас само 12% от респондентите смятат, че състоянието на българската икономика може да се определи като „добро“. Очакванията на българите за следващите 12 месеца са следните: според 43% от запитаните икономическото състояние на България „ще се влоши“, 29% смятат, че няма да има промяна, а 17% са на мнение, че ситуацията ще се подобрява. Според респондентите именно икономическата ситуация е една от най-важните теми, заедно с разходите, необходими за живот.

На въпроси, отнасящи се за пазара на труда, 40% от анкетираните мислят, че ситуацията ще се влоши, 29% отговарят, че ще остане същата, а 16% посочват, че ще има подобрение.

Относно нагласата на българите към правителството 71% не изразяват доверие, на фона на 19%, които се доверяват. 75% от анкетираните не изпитват доверие към парламента.

Повече от половината от запитаните са положително настроени към Европейския съюз (53%), а 20% изразяват негативна нагласа. 27% заемат неутрална позиция.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент