80% от българите – без пожизнени суми от частен фонд

1 декември 2020, 18:11 917

Причината е, че нямат достатъчно натрупани средства в личната си партида в универсалния пенсионен фонд

Около 80% от българите, които предстои да достигнат пенсионна възраст през следващите 5 години, няма да получават пожизнена втора пенсия. Причината е, че нямат достатъчно натрупани средства в личната си партида в универсалния пенсионен фонд (УПФ). Те обаче ще могат да получат своите натрупани средства наведнъж или на няколко вноски. Това заяви пред в. „Труд“ Даниела Петкова, член на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, предаде БТА.

Проектът за изплащане на вторите пенсии предвижда пожизнена пенсия от УПФ да могат да получават само хората, които са с достатъчно натрупани средства, за да взимат поне 15% от стойността на минималната пенсия. От 1 януари 2021 г. тя става 300 лева, тоест пожизнените пенсии от УПФ трябва да бъдат минимум 45 лева.

Последните данни на КФН сочат, че средната сума в личните партиди в УПФ на първите, които ще получават втора пенсия през следващите 5 години, е близо 5 000 лева. От тези данни са махнати хората, които имат малки суми в своята лична партида и не са правили вноски по нея от години. По думите на Даниела Петкова, това са хора, които са напуснали България и ще се пенсионират в чужбина. За тях се предполага, че няма да взимат държавна пенсия от България, но когато достигнат необходимата възраст, ще могат да получат техните натрупани в частни фондове средства.

Петкова обясни още, че за 10% от хората пожизнената пенсия ще бъде по-голяма от 45 лева, като сумите, които ще се изплащат, са в широки граници. Тези хора трябва да направят добра преценка дали да прехвърлят парите си от УПФ в ДОО. Поради тази причина от частните пенсионни фондове настояват да се даде право на хората да прехвърлят средствата си непосредствено преди пенсиониране, а не да са ограничени прехвърлянето да става от 1 до 5 години преди пенсия.

Що се отнася до останалите 10% от осигурените, по думите на Петкова, пенсията, която те ще получават от УПФ, ще бъде достатъчно голяма, за да покрие намалението на държавната пенсия за тях. При тях е ясно, че да получават две пенсии – държавна и от УПФ, ще бъде повече, отколкото да взимат само една държавна.

Последните промени в бюджета на ДОО за 2021 г. предвиждат намаляване с 9% на държавната пенсия за хората, които ще получават и втора пенсия. Според Петкова това решение е по-добро, отколкото предвижданото досега намаление с 20%, но то не решава проблема напълно.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент