773 малки и средни предприятия са одобрени за държавни грантове

16 ноември 2020, 00:00 547

Очакваният портфейл кредити вече е в размер на 1,25 млрд. лв.

Към ноември 781 кредита на обща стойност 103,4 млн. лв. ще бъдат гарантирани от държавната банка, предава БТА. Одобрените по Програмата за портфейлни гаранции, чийто гарант е Българската банка за развитие (ББР), са общо 733 малки и средни предприятия. Това става ясно от писмения отговор на министъра на икономиката Лъчезар Борисов, даден на депутатски въпрос.

От Министерство на икономиката уточняват, че разликата между броя на кредитите и одобрените предприятия се дължи на факта, че някои от кредитополучателите имат повече от един заем, при това към различни банки.

Мярката се отнася за микро, малки и средни предприятия, като средствата са гарантирани от Българска банка за развитие. Максималният размер на кредитите е 300 000 лв. Обхватът на програмата бе разширен, така че и големите предприятия вече могат да кандидатстват. Промяна има и при размера на отпусканите средства – малките предприятия вече могат да получат 1 млн. лв, а не както до сега – 300 000 лв.

Лимитът на гаранционните плащания се вдига наполовина, което означава, че държавната банка се ангажира да прави гаранционни плащания към търговските банки в размер на до 50% от гарантираните портфейли от кредити по програмата. В резултат от промяната очакваният портфейл кредити достига 1,25 млрд. лв. Срокът за кандидатстване се измества до 23 юни 2021 г., а този за включване на кредита в гарантирания портфейл – до 30 юни 2021 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент