75% срив на оборотите в авиотранспорта

24 ноември 2020, 00:00 642

Според предварителни данни на НСИ през третото тримесечие на 2020 г. увеличение има само при „Пощенски и куриерски услуги“ – с 19,4%

Общият индекс на календарните данни на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ през третото тримесечие на годината е с 13,9% под равнището, регистрирано през същия период на 2019 г. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от в. „Монитор“, предаде БТА.

Най-големият спад на оборотите е регистриран в сектор „Въздушен транспорт“ – със 75,1%, следван от „Воден транспорт“ – с 34,7%. Увеличение има единствено при сектор „Пощенски и куриерски услуги“ – с 19,4%.

Данните на НСИ сочат още, че през третото тримесечие на 2020 г. общият индекс на оборотите в сектор „Транспорт, складиране и пощи“, който е бил изчислен от сезонни данни, бележи ръст с 9,5% спрямо второто тримесечие на годината. Най-голямо увеличение, при сравняване на двете тримесечия, е регистрирано в секторите „Воден транспорт“ и „Сухопътен транспорт“, съответно с 15,5% и с 14,1%. Намаление се наблюдава само в сектор „Въздушен транспорт“ – с 16,8%.

Понижение спрямо третото тримесечие на миналата година е регистрирано при повечето дейности в сектор „Други бизнес услуги“. Най-големият спад е при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ – със 70,3%. А най-голямо увеличение има при „Юридически дейности; счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; консултантски дейности в областта на управлението“ – с 16%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент