70% от малките и средните предприятия са засегнати от кризата

27 януари 2021, 09:57 695

Това сочат резултатите от годишната анкета на Българската стопанска камара

Около 70% от малките и средните предприятия са засегнати от кризата, показват резултатите от годишната анкета на Българската стопанска камара.

Според анкетата на Стопанската камара близо 70% от малките и средните предприятия са пострадали заради COVID кризата. 22% от анкетираните не отчитат промяна, а 7% дори са постигнали икономически растеж през миналата година.

Според 89% от анкетираните бизнес климатът у нас се е влошил, като само 2% са с оптимистична нагласа. Всяко второ малко или средно предприятие е отложило планирани инвестиции в бизнеса заради кризата. В същото време средните предприятия още чакат помощите от държавата за първото затваряне. В тази връзка организациите настояват и за ускоряване на процедурата по несъстоятелност и ликвидация и ограничаване на административната тежест.

Участие в анкетата са взели 810 предприятия от страната, като 86% от анкетираните са микро- и малки (с до 50 заети), 10% са средни (с 50 до 250 заети), а 4% са големи (с над 250 заети).

58% от респондентите представляват предприятия от сектор „Услуги“, 12% – от „Преработваща промишленост“, 16% – от сектор „Търговия“, 3% от сектор „Строителство“, 2% – „Селско стопанство“, 2%  – „Добивна промишленост“, други дейности (вкл. образование, култура, здравеопазване) – 7%.

19% от анкетираните предприятия оперират в Югозападния регион, 17% – в Североизточен, 8% – в Северен централен, 13% – в Южен централен, 7% – в Северозападен, 10%  – в Югоизточен, а 26% оперират на територията на цялата страна.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент