70% от износа ни към ЕС отива в шест държави

15 февруари 2021, 16:49 580

В периода януари – ноември 2020 г. експортът на стоки към ЕС е намалял с 5,4% в сравнение със същия период на 2019 г.

През октомври и ноември 2020 г. износът на България към страните от ЕС е намалял, сочат данни на НСИ, цитирани от banker.bg.

В периода януари – ноември 2020 г. експортът на стоки към ЕС е намалял с 5,4% в сравнение със същия период на 2019 г. Стойността му е 33,06 млрд. лева. Основните търговски партньори на България в рамките на Европейската общност са Германия, Румъния, Гърция, Италия, Франция и Белгия, които приемат 70% от изнесените български стоки за държавите членки на ЕС. България има положително търговско салдо с пет от тези държави – без Италия. Най-голямо е в стокообмена с Германия, Гърция и Белгия. Експортът към всяка от шестте държави, които са наши основни търговски партньори, надхвърля 2 млрд. лева.

Търговията с Белгия и Германия се отклонява от негативната тенденция за намаление в експорта за Евросъюза и за тях Българя изнася повече продукция.

Най-големият ни търговски партньор в рамките на ЕС остава Германия. За 11-те месеца на 2020 г. България и Германия са си разменили стоки на обща стойност 14,72 млрд. лева. Според прогнозни данни, стокообменът ни с най-голямата европейска икономика е около 8 млрд. евро, като има лек спад заради пандемията. Износът ни продължава да расте благодарение на немските предприятия у нас – с 0,4%, като в края на ноември той е в размер на 8,10 млрд. лева. Същевременно обаче има спад при вноса на немски стоки у нас – за 6,62 млрд. лева (-9,2%). Търговското салдо обаче остава положително за нашата страна и дори нараства – с 1,48 млрд. лева.

През последните години най-голям е износът на текстилни изделия и облекла, както и на машини, електроника, неблагородни метали и изделия от тях.

През първото тримесечие на миналата година потокът на преките чуждестранни инвестиции от Германия в България е 43,1 млн. евро, през второто тримесечие е отрицателен и е -8,8 млн. евро, а през третото тримесечие отново е положителен – 96 млн. евро.

В периода между януари и ноември България е изнесла повече стоки и за Белгия, която е един от най-важните ни търговски партньори и инвеститори. Експортът е бил за 1,73 млрд. лева (увеличение със 7.9%), но вносът е намалял с 13,9% и е бил в размер на 998,9 млн. лева. Това осигурява на страната ни положително търговско салдо, което вече е 731 млн. лева. Двустранният стокообмен е 2,72 млрд. лева. По отношение на инвестициите, за през първите 9 месеца на 2020 г. тези от Белгия са с отрицателна стойност (-22,9 млн. евро).

С Италия търговското салдо остава отрицателно и се увеличава до 405,7 млн. лева. Следва да се има предвид фактът, че Италия е сред най-силно засегнатите от епидемията държави, което затруднява икономическите връзки между предприятията. Това обяснява и големия спад при износа и вноса, които намаляват съответно с 13% и с 13,6%. Търговията за 11-те месеца на 2020 г. е в размер на 7,35 млрд. лева. Италианската търговска камара в страната ни е в основата на активните търговско-икономически връзки.

До края на септември 2020 г. преките чуждестранни инвестиции от Италия в България са 2,74 млрд. евро. Така страната ни се нарежда на четвърто място по този показател след Холандия, Австрия и Германия.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент