7 млрд. лева за зелен преход

11 ноември 2020, 00:00 697

Стара Загора, Перник и Кюстендил ще са сред подкрепените региони

След онлайн конференция във вторник става ясно, че ще бъдат инвестирани близо 7 млрд. лева с цел зелена трансформация на икономиката и въглищните региони в България, предава БТА.

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков уточнява, че 1,2 млрд. лева от сумата идват от Фонда за справедлив преход, като са предназначени най-вече за въглищните региони и на тези с енергоинтензивна индустрия. Средствата ще бъдат отпуснати след изработване на индивидуални регионални планове.

Сред подкрепяните от Еврокомисията региони попадат Стара Загора, Перник и Кюстендил. Освен тях има още 5, които осигуряват работна ръка за въглищните региони или са енергоинтензивни. За тях регионални планове ще бъдат разработени с помощта на Световната банка.

Зеленият преход ще се осъществи посредством 3 инструмента, обяснява обясни зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова. Първият е програмата за развитие на регионите, а вторият – Фондът за справедлив преход, като общо средствата от него са 2,4 млрд. лв. Третият инструмент е планът за възстановяване и устойчиво развитие, в който за зелената икономика са предвидени 4,5 млрд. лв, като от тях 3 млрд. лв. са за саниране.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент