610 лева за родителите, ако детето не може да посещава училище

26 ноември 2020, 00:00 566

Средствата ще се дават при затваряне на учебните заведения заради коронавируса

Родителите на деца до 14-годишна възраст, чиито училища или детски градини са затворени заради коронавируса, могат да получават 610 лева месечно. Семействата с повече от 2 деца имат право на до 915 лева. Документи за получаване на помощта вече могат да бъдат подавани.

С цел мярката да обхване повече семейства, границите й бяха разширени, като подоходният критерий вече е 150% от минималната заплата. Това е равно на 915 лева на член от семейството, като преди промяната сумата беше 610 лева на човек. При кандидатстване ще се взима под внимание доходът на семейството за месеца, през който детето не е посещавало учебно заведение.

Във връзка с новите противоепидемични мерки социалният министър Сачева посочва, че през следващите седмици ще се помага активно, като мерките 60:40, 80:20 и патронажната грижа запазват своето действие. Всички мерки за запазване на заетостта ще бъдат обединени в общо постановление, което ще влезе в сила от 1 януари. Така ще се облекчи работата на Агенцията по заетостта, което ще ускори обработката на заявленията, допълва по темата Сачева.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент