60% от компаниите у нас не отчитат загуби през октомври

25 ноември 2020, 00:00 739

16% от българските предприятия дори са отчели увеличение на приходите си спрямо септември

Повече от половината компании в страната ни не са отчели загуби през октомври, в сравнение със септември. 16% дори са регистрирали увеличение на приходите си. Това сочат резултатите от бизнес проучване на НСИ, свързано с ефекта на извънредното положение и епидемичната обстановка у нас върху нефинансовите предприятия, предаде „24 часа“, цитиран от БТА.

48,7% от участниците в проучването са посочили, че през миналия месец не е имало промяна в приходите им спрямо септември. Други 34,2% са отчели намаление, а 16,6% – увеличение. Тази тенденция се запазва от месец май досега, като при предходните три месеца предприятията със спад в приходите са най-многобройни.

В сектор „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ 37% от предприятията са регистрирали намаление на приходите, а печалба са отчели 18,6%. За индустрията този дял е най-значителен – 21%, а на тези със загуба е 34,6%.

В икономическите дейности „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи“ по-ниски приходи са посочили най-много компании – 45%. В сектора на строителството те са 34%.

Близо 95% от компаниите, участвали в анкетата, планират да продължат дейността си. 85% са посочили, че ще запазят сегашния си персонал, а 11% – че ще го намалят. През октомври 16,8% от нефинансовите предприятия са пуснали свои служители в платен отпуск, 9,6% – в неплатен отпуск, а 14% са позволили на служителите си да работят от вкъщи.

От правителствените мерки за подпомагане на работодателите са се възползвали 9% от анкетираните предприятия.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент