5,7% ръст на фалитите при българските дружества през 2021 г.

10 май 2022, 14:03 571

Това сочат данните от годишното проучване на „Кофас“ за несъстоятелността в Централна и Източна Европа

През 2021 г. броят на българските дружества, които са изпаднали във фалит, е нараснал с 5,7%. Това сочат данните от годишното проучване на „Кофас“ за несъстоятелността в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), цитирано от 3e-news.

Сред факторите, които са оказали най-сериозно влияние и са довели до несъстоятелност на предприятията, са намалените държавни помощи, по-високите цени на енергийните ресурси и нарушените вериги за доставка. Значителна роля за фалитите са изиграли и ограничителните мерки, наложени от правителството при влошаване на ситуацията с COVID-19.

Според проучването секторите с най-голям дял на несъстоятелност в страната ни през 2021 г. са: дейностите в областта на личните услуги (15,5%); строителството и недвижимите имоти (14,15%); неспециализираната търговия (10,66%); бизнес услугите, с изключение на финансовите (9,5%) и облеклата (6,59%). Сред основните фактори, допринесли до увеличение на фалитите в посочените сектори, са забавените плащания, фиксираните разходи по време на блокирането, намаленото търсене, ограничените инвестиции и недостатъчното финансиране.

Същевременно проучването показва, че в България има и сектори, които се радват на устойчиво развитие през 2021 г. въпреки пандемията от COVID-19. Сред тях са: производството и обработката на кожи (0,19%); телекомуникационните услуги (0,19%); електрическите домакински уреди (0,39%); инструментите за измерване на прецизност (0,39%) и алкохолните напитки (0,39%).

Експертите все още не могат да направят ясна оценка за 2022 г., но се очаква увеличение на българските дружества, изпадащи в несъстоятелност. Като основна причина за това те посочват икономическата нестабилност.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент