53% от българите с по-ниски доходи заради кризата с COVID-19

21 октомври 2020, 00:00 723

Страната ни се нарежда сред най-тежко засегнатите от пандемията държави в ЕС

Доходите на 53% от българите са засегнати в резултат на икономическата криза, причинена от COVID-19. Това сочи проучване на Кантар, изготвено по поръчка на Европейския парламент, предаде БТА.

26% от българите, участвали в анкетата, са споделили, че все още не са усетили подобен ефект от кризата, но очакват скоро това да се случи.

България се нарежда сред най-сериозно засегнатите страни от Европейския съюз по отношение на доходите на населението. Според проучването в европейски мащаб 39% от анкетираните са с по-ниски доходи вследствие на пандемията. По-засегнати от нас са само Кипър, Гърция, Румъния и Испания.

Проучването на Кантар е проведено между 25 септември и 7 октомври, а в него са участвали около 25 000 граждани от всички държави на ЕС. Повечето от анкетираните поставят на първо място общественото здраве, а след това възстановяването на икономиката. Според европейските граждани борбата с климатичните промени вече не е сред топ три на приоритетите, за които трябва да се разпределят евросредствата. Мнозинството от тях споделят мнението, че Брюксел трябва да насочи усилията и средствата си основно към овладяването на пандемията.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент