526 лева ще бъде линията на бедност в България за 2024 г.

1 ноември 2023, 15:40 250

Решението е на Министерския съвет

Министерският съвет определи линията на бедност в България за 2024 г., която ще бъде в размер на 526 лева. Решението предвижда новият размер на линията на бедност да нарасне с 22 лева – или с 4,4%. 

Определянето на размера е на основание на приета от Министерския съвет методика за определяне на линията на бедност за страната и в съответствие на изследването „Статистика на доходите и условията на живот“ (EU-SILC).

С увеличаването на линията на бедност за 2024 г. ще нараснат и социалните помощи по линия на Закона за социално подпомагане, финансовата подкрепа по линия на Закона за хората с увреждания, финансовите помощи и средства за превенция и реинтеграция, отглеждането на дете при роднини и близки и отглеждането на дете в приемни семейства по смисъла на Закона за закрила на детето.

В изпълнение на това решение ще се разшири обхватът на хората, които получават социална пенсия за старост.

Увеличаването на линията на бедност ще повиши социалната подкрепа за уязвимите групи, тъй като по-голям брой хора и семейства в нужда ще получават подкрепа от държавата.

Около 800 хил. души от уязвими групи ще получат финансова подкрепа в по-висок размер през 2024 г. вследствие на увеличаването на линията на бедност. За следващата година се предвижда да бъде оказана финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания средно на месец на над 672 хил. души с трайни увреждания над 18-годишна възраст. По Закона за социално подпомагане се очаква да бъдат подпомогнати 123 508 лица през 2024 г.

Необходимите средства за обезпечаване на ръста на средствата за социална защита, обвързани с увеличението на линията на бедност, се отчитат при изготвянето на проекта на Закон за държавния бюджет за 2024 г. Средствата за подкрепа по Закона за социално подпомагане е предвидено да се увеличат със 75,6 млн. лева. За хората с увреждания ще има 27,6 млн. лева повече, а за финансовите помощи по смисъла на Закона за защита на детето средствата ще се увеличат с 1 млн. лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент