50% от печалбата на държавните компании за 2020 г. отива в бюджета

15 април 2021, 11:00 625

С разпореждането, което е в съответствие със Закона за публичните предприятия, се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет за тази година в частта на неданъчните приходи от дивиденти

50% от печалбата на държавните компании и търговски дружества за 2020 г. ще бъде разпределена към държавния бюджет. Това реши на последното си заседание като редовен кабинет правителството на Бойко Борисов, предаде „24 часа“. Срокът за внасяне на дивидентите и отчисленията е до 30 юли 2021 г.

Разпореждането на правителството е в съответствие със Закона за публичните предприятия. С него се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет за тази година в частта на неданъчните приходи от дивиденти. Това се отнася за компании в енергетиката като АЕЦ „Козлодуй“, НЕК, Българския енергиен холдинг и Електроенергийния системен оператор.

Все още няма публична информация относно печалбите на държавните дружества за 2020 г. От междинни отчети за първите 9 месеца на 2020 г. става ясно, че ТЕЦ „Марица-изток 2“ и „Мини Марица-изток“ са на загуба.

Дружествата с принципал Министерството на икономиката („Кинтекс“, ВМЗ, ДКК, ББР) вероятно ще бъдат втори по тежест като постъпления в хазната. От транспортните дружества не се очакват постъпления, тъй като техните загуби през 2020 г. са най-значителни.

Лечебните заведения за болнична помощ са изключени от обхвата на разпореждането поради отчитането на тяхната специфика и изключителната им зависимост от ограничения брой източници на финансиране. Изключени са и дружествата в отрасъл „Водоснабдяване и канализация“, а като причина се изтъква изпълнението на предварителни условия във водния сектор за усвояване на средствата от европейските фондове за програмния период 2014 – 2020 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент