50% от инвалидите в страната разчитат само на пенсията си

26 ноември 2021, 10:39 807

Средно за страната тя е в размер на 438 лева

Почти половината от всички хора с увреждания в страната разчитат единствено на инвалидната си пенсия за месечния си доход, показва проучване на кръгла маса „Индекс на включеност на хората с увреждания в България“, цитирано от „Телеграф“. Инвалидната пенсия е единственият източник на доходи за 47,7% от инвалидите, а средната ѝ стойност за страната е 438 лева.

Едва 31,6% от хората с увреждания имат и друг доход освен пенсията. Експертите от кръглата маса стигат до извода, че около две трети от тях се издържат от социални помощи или средства от близки и роднини. Всеки втори човек с увреждания пък е силно зависим от социалните плащания, които получава от държавата Средната социална помощ е в размер на 259,60 лева, а общият доход на член от домакинство е приблизително 438 лева.

Почти две трети от всички хора, получаващи финансови помощи, получават до 300 лева, а всеки четвърти получава до 150 лева. Основен проблем за хората с увреждания остава трудната им реализация на пазара на труда, а най-трудно упражняваното право за тях е намирането на работа. Едва 38% от хората с увреждания в активна възраст са били трудоустроени през 2021 г., а хората извън пазара на труда са 62%, показват данните на проучването. През 2016 г. те са били 33% при 49% средно за Европейския съюз (ЕС).

Проучването показва още, че всички изследвани в него десет ключови обществени институции са пригодени за нуждите на хората с увреждания, но не такава е оценката за адаптираността на социалните и общите услуги. На база резултатите може да се направи извод, че средата в България от гледна точка пригоденост за хората с увреждания се подобрява.

Шест от 12 сфери на упражняване на права обаче са в червена зона и около 30% от анкетираните споделят, че е трудно да ги осъществяват. Най-трудно за хората с увреждания е намирането на работа, следвано от финансовата независимост и самостоятелния начин на живот – преки последици от трудностите, срещани на пазара на труда.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент