5% ДДС за хотели и ресторанти в Европейския съюз

20 октомври 2020, 00:00 1000

Намаление на ДДС ставката за кафенета и хотели искат от Европейската асоциация на ресторантьорите

Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета (ХОТРЕК) предлага временно намаляване на ДДС за бранша, съобщава вестник „Труд“.

Ставката, за която ХОТРЕК настоява, е 5%. Мотивът на Асоциацията е, че мярката би допринесла за подпомагане на развлекателния бизнес. Организацията, чийто единствен пълноправен член в България е Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), подчертава, на база анализ, че това би било изключително работещо решение както за заетите в сектора, така и за потребителите, дори за икономиката като цяло. В тази връзка ХОТРЕК изразява одобрението си относно промяната на ДДС ставката в посока намаление у нас – от 20% на 9%.

Подобни мерки, предприети след финансовата криза от 2008 г., са повлияли положително на бранша, ограничавайки броя на фалитите – това показва опитът на Франция. В Германия също е отчетена положителна тенденция – 6 години след намаляване на ДДС ставката от 19% на 7%, работните места в сектора са се увеличили до над 46 хил.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент