42% от предприятията са отчели намаление на приходите през ноември

23 декември 2020, 15:04 1025

Според данни на НСИ най-сериозният спад е в културата, спорта и развлеченията

Около 42% от предприятията у нас са отчели намаление на приходите си от продажби на стоки и услуги през месец ноември спрямо октомври. Това сочат данните от проучване на НСИ, посветено на последиците от пандемията върху икономиката, предаде БТА.

Според изследването при 46% от предприятията няма промяна в приходите от продажбите им, а при 11,8% данните са положителни и има увеличение.

Най-голям е спадът на приходите при секторите култура, спорт, развлечения и ремонт на вещи, където са отчетени намалени приходи с близо 50%. Сериозен спад има и при търговията, ресторантьорството и транспорта – с над 48%, както и в индустрията – 43%, и в строителството – над 36%.

От мерките за подпомагане на работодателите са се възползвали 9,8% от анкетираните. Също така повечето от тях са посочили, че са преминали към дистанционен режим на работа и ползване на платен или неплатен отпуск от служителите.

Близо 2% от участниците в анкетата са съобщили, че имат намерение да прекратят дейността си, а 4,5% – временно да спрат да работят. Повече от 92% обаче възнамеряват да продължат.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент