42% от българите планират да харчат повече през 2021 г.

21 април 2021, 11:19 526

Процентът на българите, които възнамеряват да харчат повече средства тази година, е над средното за ЕС ниво, показват резултатите от проучване на финансовата група BNP Paribas Personal Finance „Обсерватория“, посветено на потребителските нагласи

42% от българите планират да харчат повече през 2021 г. спрямо 2020 г. Те възнамеряват да отделят повече средства за почивки, пътувания, домакински електроуреди и ремонт на дома. Това показват резултатите от тазгодишното проучване на финансовата група BNP Paribas Personal Finance „Обсерватория“, предаде „24 часа“.

Проучването на BNP Paribas Personal Finance разглежда потребителските нагласи в Европейския съюз от 36 години насам. Тази година темата е „Безконтактните решения вземат контрол над живота ни“, а самото проучване е проведено в 15 държави: Австрия, Белгия, България, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Испания, Швеция и Великобритания, сред близо 14 200 европейци.

Резултатите от допитването показват, че процентът на българите, които възнамеряват да харчат повече средства през 2021 г., е над средното за ЕС ниво, което е 34%. Същевременно броят на сънародниците ни, които са заявили, че покупателната им способност се е увеличила през последната година, е двойно по-малък (21% от тези, които искат да потребяват повече).

Въпреки че процентът на хората, които искат да харчат повече тази година, е висок спрямо останалите държави в ЕС, за България той е по-малък с 9% спрямо 2020 г. Близо 49% от българите все пак планират да спестяват повече средства през следващите 12 месеца. Този резултат е с 5% по-нисък от средния за ЕС.

Българите имат най-ниска оценка за личното си положение в сравнение с останалите държави, участвали в проучването. За страната ни този показател е оценен с 4,7 от 10 точки, което е малко по-нисък резултат спрямо 2020 г., когато е бил 4,9 точки. Средният резултат за ЕС тази година е 5,4 точки.

По отношение на ситуацията в страната ни българите са дали най-ниска оценка – 3,6 точки, а другите държави са дали средно по 4,7 точки.

Проучването разглежда и мнението на европейците относно дистанционната работа. 54% от анкетираните ни сънародници предпочитат комбинация от домашен и реален офис, което е по-висок резултат от средния за ЕС (41%). 53% от българите харесват дистанционната работа, а 27% предпочитат да работят единствено от офис. И при двата показателя стойностите у нас са под средните за останалите държави, участвали в проучването.

Сходна тенденция се наблюдава и при мненията за дистанционното обучение. 36% от анкетираните българи са посочили, че според тях то работи добре (в сравнение с 45% средно за ЕС).

Безконтактите финансови услуги са оценени високо от европейците, като най-харесвано е онлайн пазаруването (от 73%), а след него се нареждат уеб базираните инструменти за контакт с финансовите институции (70%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент