4% от оборота за 2019 г. в подкрепа на туроператорите

4 декември 2020, 00:00 761

Става въпрос за сумата без ДДС

4% от оборота за 2019 г. ще отпусне държавата на туроператорите и туристическите агенти, предава БТА.

Мярката е част от закона за извънредното положение, като средствата, които ще се дадат на бранша, ще са безвъзмездни. Става въпрос за тази част от сумата, която е без ДДС. Това става факт, след като на второ четене бяха приети промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Основен приоритет в момента е бизнесът да компенсира загубите, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчиците на услуги суми, гласят промените. По информация на сдружение „Бъдеще за туризма“ туроператорите дължат на над 320 хил. клиенти пари, като няма точна оценка каква сума стои зад този брой.

Припомняме, че наскоро Министерство на туризма и Министерство на финансите договориха помощ за туроператорите в размер на 50 млн. лева, които ще се отпускат именно на база оборот за предходната 2019 г. Това са допълнителни средства към отпуснати вече 10 млн. лв. по ОП "Иновации и конкурентоспособност". Макар да бяха договорени още през август и изплащането им да трябваше да започне през септември, процедурата се бави и не са получени от бизнеса.

Редът за отпускане на средствата е определен с наредба на министъра на туризма, като се предвижда разпоредбата за туроператорите и туристическите агенти да се прилага до 31 декември 2021 г. включително.

 

 

 

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент