НАП отчете 3,7 млрд. лева повече приходи към края на ноември спрямо миналата година

8 декември 2021, 15:05 527

Данъкът върху доходите на физическите лица е в размер на 3,9 млрд. лева, корпоративният данък допринася с 3,1 млрд. лева, а 7,5 млрд. лева са приходи от ДДС

От януари до ноември в Националната агенция за приходите (НАП) са влезли 3,7 млрд. лева повече постъпления спрямо същия период на 2020 г., съобщават от агенцията. Към края на ноември общите приходи възлизат на 25,7 млрд. лева.

Общо данъчните приходи от януари до 30 ноември възлизат на над 14,7 млрд. лева. Постъпленията от данъка върху доходите на физически лица възлизат на близо 3,9 млрд. лева, от корпоративен данък надхвърлят 3,1 млрд. лева, а от ДДС са повече от 7,5 млрд. лева, показват данните на НАП.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски към края на ноември надвишава 10,5 млрд. лева, като тук попадат и 6,2 млрд. лева за държавно обществено осигуряване, 2,7 млрд. лева за здравноосигурителни вноски и 1,5 млрд. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративния данък – над 80% спрямо същия период на миналата година, като това основно се дължи на промяната в сроковете за плащане на авансовите вноски. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 16%, а постъпленията от осигурителни вноски растат с почти 10%, допълват данните.

Ако тези темпове на растеж на приходите се запазят до края на годината, то общата сума ще надхвърли всички прогнози, направени досега, каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент