3,5% ръст на производството в заводите през септември

10 ноември 2020, 00:00 820

Преработващата промишленост успешно наваксва нивата от 2019 г.

Преработващата промишленост в България достигна ръст от 3,5% през месец септември спрямо предходния месец. Това сочи проучване на НСИ относно производствената активност на заводите у нас, цитирано от БТА.

Според данните на НСИ заводите успешно наваксват нивата си спрямо миналата година и почти са ги достигнали. Спадът в преработващата промишленост е само с 1,9% спрямо месец септември 2019 г. В много сектори обаче производството бележи ръст и е надхвърлило нивата от преди кризата. Положителни са данните при производството на метали, където увеличението е с 15% спрямо миналата година. Ръст се наблюдава и при производството на мебели (с 8,6%), на изделия от каучук и пластмаса (с 11,6%), на метални изделия (с 8%), както и на електрически съоръжения (със 7,1%).

През септември, в сравнение с предходния месец, най-значителен е ръстът в преработващата промишленост при производството на метални изделия – с 21,9%. След него се нарежда производството на части за автомобили (с 9%) и на машини и оборудване (със 7,5%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент