30% спад в продажбите на книги заради пандемията

2 декември 2020, 16:27 671

Издатели и книготърговци смятат, че намалената ДДС ставка за книгите трябва да стане постоянна мярка, както е в много други европейски държави

Търговците и издателите на книжния пазар в България отчитат сериозен спад на продажбите в периода януари – октомври 2020 г. Според данни от анкета на Асоциация „Българска книга“ спадът е с 30%, предаде „Телеграф“, цитиран от БТА.

Месецът, в който книгоиздателите и търговците са отчели най-малко приходи, е април. Причината за това е първата вълна на пандемията от Covid-19 и почти пълното затваряне на държавата. За този период, включително и за месец май, спадът на приходите е между 50 и 70%. Анкетираните книготърговци и издатели споделят, че това е бил тежък удар, от който са успели да се възстановят едва частично. 18% от тях все още изпитват сериозни затруднения, а 30% са намалили броя на служителите си с една пета.

64% от анкетираните споделят, че са отчели увеличение на приходите от онлайн продажби спрямо тези във физическите им магазини, а при 31% няма промяна в това отношение. 46% са успели да развият свой собствен онлайн магазин, а 54% признават, че не са развили нови подходи, партньорства и алтернативни начини да увеличат продажбите си в условията на настъпилата криза.

37% твърдят, че намаленото ДДС за книгите от 20 на 9%, което беше въведено като временна мярка в подкрепа на техния сектор, действително е довело до повишение на печалбите им. 85% от анкетираните обаче са на мнение, че мярката трябва да стане постоянна, тъй като в други европейски държави тя е в сила от години. 76% от книготърговците не са доволни от мерките в подкрепа на бизнеса им, предприети от правителството.

Общо 67 респонденти са взели участие в проучването на Асоциация „Българска книга“. Сред тях 77,6% са издатели, 6% са книготърговци, а 16,% съчетават и двете дейности.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент