3 300 микро- и малки предприятия ще получат допълнителна безвъзмездна помощ от държавата

4 януари 2021, 14:46 762

В подкрепа на микро- и малките предприятия са били предоставени безвъзмездно 173 млн. лева, за одобрени над 21 000 проекта

Около половин милиард лева, част от антикризисния пакет на Министерството на икономиката, са достигнали до българските предприятия и граждани. От ведомството работят и по пакет от мерки, които са финансирани по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, предаде БНР, цитирано от БТА.

От икономическото министерство отчитат напредък по изпълнението на антикризисните мерки през втората половина на месец декември. В подкрепа на микро- и малките предприятия са били предоставени безвъзмездно 173 млн. лева, за одобрени над 21 000 проекта. Отделно проектните предложения на 3 300 микро- и малки предприятия предстои да бъдат преразгледани, тъй като по процедурата, предвидена за тях, са останали неусвоени средства – около 21 млн. и половина лева.

Вече е в сила и процесът по договаряне на процедурата за средни предприятия, като са изпратени първите 77 покани, при одобрени за финансиране 1 300 проекта.

Министерството на икономиката изготвя проект за над 211 млн. лева с допълнителни средства по инициативата RestartEU. Те ще бъдат предоставени под формата на оборотен капитал на малки и средни бизнеси, които са били засегнати от коронакризата.

На автобусните превозвачи са изплатени 14 млн. лева по първите 208 одобрени от Министерството на транспорта заявления. Общо 720 проекта са предложени за финансиране по схемата в подкрепа на туристическия сектор.

Схемата за подкрепа на затворените бизнеси също е структурирана и подготвена, като предвиденият бюджет за изпълнение по мярката е 156 млн. лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент