255 031 лица са започнали работа през последните 12 месеца в обстановката на пандемия

16 март 2021, 18:12 837

Сред най-търсените професии през изминалия месец са персонал, полагащ грижи за хора, работници в сферата на персоналните услуги, машинни оператори на стационарни машини и съоръжения

255 031 е общият брой на лицата, преминали от безработица в заетост през последните 12 месеца в обстановка на пандемия, сочи административната статистиката на Агенцията по заетостта.

18 230 души са започнали работа през февруари тази година, което е с 3 925 души повече спрямо януари. Отново за предходния месец, от групата на пенсионерите, учащите и заетите, общо 281 лица са намерили своето ново работно място.

От рисковите групи – 3 560 безработни лица са наети на субсидирани по програми работни места, сред които 101 души са наети по програми и мерки за заетостта и 3 459 души – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, сочат още данните на Агенция по заетостта за месец февруари.

Сред най-търсените професии през изминалия месец са персонал, полагащ грижи за хора, работници в сферата на персоналните услуги, машинни оператори на стационарни машини и съоръжения. По данни на доклада търсене на работна ръка се наблюдава и в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта, както и квалифициран персонал по производство на храни, облекло и дървени изделия.

От наетите на работа през февруари 80,5% са в реалната икономика. Най-голям брой наети има в сектора на преработващата промишленост, следвани от търговията, държавното управление, хотелиерство и ресторантьорство, административни дейности и др.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент