24% от дружествата у нас ще преустановят дейност, ако цените на тока останат високи

12 януари 2022, 11:00 607

41% планират съкращаване на персонала, ако ситуацията не се промени, а 63% нямат възможност да увеличат възнагражденията на служителите си на фона на инфлацията

24% от българските предприятия планират да преустановят дейността си за неопределен период от време, ако цените на електроенергията останат високи. Това се посочва в анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата във връзка с това как се отразяват на бизнеса цените на електроенергията и природния газ, проведено в периода 4 – 6 януари.

41% от анкетираните предприемачи посочват, че ако кризата с цените на електроенергията и газа продължи още дълго време, ще се наложи да съкратят част от персонала си. Около 63% заявяват, че няма да имат възможност да увеличат заплатите на персонала си на фона на сериозната инфлация в цените и несигурния пазар на електроенергия.

Проучването показва още, че няма предприятия, които да са подготвени да се справят сами с проблема с високите цени на енергийните носители. Прогрес в тези условия са постигнали едва 1% от анкетираните, а само 3% гледат позитивно, тъй като са насърчени да инвестират във ВЕИ за собствени нужди.

74% от анкетираните смятат, че не могат да планират цените на предлаганите от тях стоки или услуги – поради динамиката в цените на електроенергията. 35% посочват, че това е причината да пропускат поръчки и да изпълняват само вече поети ангажименти.

Относно компенсациите от държавата, 76% от предприемачите смятат, че е нужно те да са съобразени с предложенията на национално представителните работодателски организации, а именно без ограничен таван от 30% на компенсацията. Според тях по този начин мярката не само може да има сериозен ефект върху бизнеса и небитовите потребители, но и да се отрази върху динамичния ръст в цените на стоките и услугите и съответно – да окаже позитивен ефект върху икономическата среда. Настоящите предложения за компенсации от държавата получават одобрението на едва 5% от анкетираните.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент