24% от българските предприемачи очакват ръст на оборота си през 2021 г.

12 ноември 2020, 00:00 778

Според проведена анкета само 34% прогнозират свиване в продажбите, а 41% не очакват промяна

24,1% от българските предприятия очакват повишение на приходите си през 2021 г. Около 34% са с негативна прогноза за ръста на продажбите си, а 41,6% не очакват промяна в това отношение. Това показва проучване сред бизнеса, проведено от Българската търговско-промишлена камара, която представи тазгодишния икономически преглед на европейската мрежа търговски палати за състоянието на бизнеса и неговите прогнози за 2021 г., предаде в. „Труд“, цитиран от БТА.

Според проучването в страната ни оценките за основните предизвикателства пред бизнеса са почти изравнени. На първо място са поставени дълговете, породени вследствие на пандемията от Covid-19 – 43%. След тях се нареждат прекъсванията на веригите за доставка (с 42% от гласовете).

В тазгодишната анкета по-малко мениджъри са изразили притеснения относно цените на енергията и суровините – 42%, спрямо 51% от миналата година. По-ниски проценти на тревога от страна на бизнеса има и при затрудненията от липса на квалифицирани кадри, като спадът там е с 22% спрямо очакванията за 2019 и 2020 г. Същевременно обаче предприятията са значително по-притеснени относно разходите за труд (41% от анкетираните).

Една пета от мениджърите са с оптимистична прогноза за 2021 г., а около 20% са заявили, че планират да увеличат инвестициите си. По този критерии от 29 страни попадаме на 17-о място. С най-позитивни очаквания относно инвестициите си са Ирландия и Турция, а с най-негативни – Австрия и Унгария.

35% от анкетираните български предприемачи са с позитивни нагласи за бизнес климата в страната ни през следващата година и очакват той да се подобри. По този критерии се нареждаме на осмо място сред останалите държави членки.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент