24 лева на ден за служители на предприятия със спряна дейност

18 ноември 2020, 00:00 646

От тази мярка ще могат да се възползват само предприятия и обекти, чиято дейност е временно ограничена със заповед на властите

Предприятия и обекти, чиято дейност временно е ограничена със заповед на властите във връзка с пандемията, ще могат да се възползват от нов вид помощ за своите служители. С нея се предвижда на всеки служител, който е бил пуснат в неплатен отпуск, да бъдат отпускани по 24 лева на ден, предаде БНР, цитирано от БТА.

Помощта от 24 лева на ден ще се плаща за не повече от 60 дни, предвижда проектът на правителственото постановление, обсъден с бизнеса и синдикатите на заседанието на Националния съвет за насърчаване на заетостта. Мярката влиза в сила от деня на обнародването на постановлението в Държавен вестник.

Сумите за компенсации на служителите са допустими от датата, на която е издадена заповедта за неплатен отпуск, но не по-рано от 29 октомври и не по-късно от 31 декември 2020 г. Служителите ще получат своите помощи до 5 работни дни след одобрение на подаденото за тях заявление.

В случаите, когато служителят работи на непълно работно време, размерът на помощта ще се определя пропорционално на уговореното работно време в неговия трудов договор.

Предвижда се новата мярка да достигне до поне 32 500 души, като за целта са заделени 50 млн. лева по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. От работодателската организация подкрепят новата помощ, но призовават нейният срок на действие да бъде удължен до края на март или до края на юни 2021 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент