231 млн. лева са поискани от търговските банки по двете гаранционни програми на ББР

2 декември 2020, 00:00 526

Най-голям интерес има от страна на секторите търговия, туризъм и транспорт

Заеми в размер на малко над 231 млн. лева са поискани от търговските банки по двете гаранционни програми на Българската банка за развитие (ББР), предава БТА.

От старта на двете програми на ББР до момента са отправени запитвания за кредити за около 23 000 физически лица и за над 1 000 компании, се съобщава от кредитната институция.

Заемите, предназначени за малките и средните компании, са в размер на малко повече от 136 млн. лева. Най-голям интерес се забелязва от страна на секторите туризъм, производство, туризъм и транспорт. Сред кандидатите за финансиране по програмата на ББР има и представители на строителството, селското стопанство, услугите и рекламната дейност.

Физическите лица, желаещи да получат безлихвени заеми до 4 500 лева, са около 35 800, като общата стойност на одобрените до момента суми е малко над 95,5 млн. лв., а средният размер е 4 235 лв.

По програмата на ББР в подкрепа на бизнеса заеми отпускат Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американска кредитна банка, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Търговска банка Д и УниКредит Булбанк. Банките могат да включват в програмата както нови, така и съществуващи кредити, като условието е компаниите да изпитват затруднения през 2020 г. и да не са изпадали в просрочие над 90 дни за последната година.

При физическите лица има възможност да бъде отпуснат еднократен заем в размер до 4 500 лева или 3 транша по 1 500 лева. По програмата могат да кандидатстват служители, които са били в принудителен неплатен отпуск, и самоосигуряващи се лица, чиято дейност е била временно прекъсната заради извънредната обстановка. Партньори по програмата са 12 търговски банки, 10 от които продължават да приемат заявления за безлихвени заеми. Това са Алианц Банк България, Банка ДСК, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка, Юробанк България, Райфайзенбанк и Централна кооперативна банка.

Физическите лица могат да кандидатстват до края на 2020 година, като в момента са подготвя проект за удължаване на срока до юни 2021 г. Срокът за компаниите е именно този – те могат да подадат документи за безлихвено финансиране до юни 2021 г.

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент