2,1% годишен ръст на промишленото производство в България през декември 2022 г.

10 февруари 2023, 12:03 359

На месечна база е отбелязан спад

Индексът на промишленото производство през декември 2022 г. намалява с 0,8% в сравнение с ноември 2022 г. През последния месец на миналата година обаче е регистрирано нарастване с 2,1% на годишна база, сочат данните на НСИ.

На месечна база

През декември 2022 г. спад спрямо предходния месец е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 26,8%, а увеличение – в добивната промишленост – с 10%, и в преработващата промишленост – с 2,6%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на лекарствени вещества и продукти – с 25,6%, при производството на основни метали – с 14,1%, при производството, некласифицирано другаде – с 10,9%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 10,8%.

Намаление е регистрирано при производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 16,8%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 8,9%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – със 7,2%.

На годишна база

На годишна база увеличение на промишленото производство е отчетено в преработващата промишленост – с 10,8%, и в добивната промишленост – с 1,8%, а спад има в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 28.6%.

Съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството на напитки – с 44,7%, при производството на лекарствени вещества и продукти – с 30,7%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 28,2%, при производството на превозни средства, без автомобили – с 27,8%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 22.2%.

Спад е отчетен при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 18,2%, при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 11,6%, при обработката на кожи и производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 11%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – със 7,7%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 6,5%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – по 6,2%.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент