200 лева повече за личните асистенти

26 октомври 2020, 00:00 959

300 милиона лева за мярката 60:40

Минималната работна заплата на личните асистенти става 930 лева от догодина, предава БТА. До момента възнаграждението на хората, предоставящи лична помощ, беше в размер на 730 лева.

През сегашната 2020 година 80 000 от хората с увреждания имат право на личен асистент. Поради промяна в Закона за личната помощ обаче броят им през 2021 година ще се увеличи до 670 000. Това се дължи на законов текст, според който всяко лице, независимо от степента си на увреждане, ще има право да кандидатства за личен асистент. Във връзка с това, социалният министър Деница Сачева коментира, че държавата не разполага с достатъчно средства, за да финансира подобна мярка. Споменава също, че липсва и кадрови ресурс, който да осигури личен асистент за всяко лице с увреждания, което според министъра не е и необходимо. В момента от Социалното министерство обмислят промени, които да регулират осигуряването на лична помощ.

Всички, използващи лични асистенти в момента, ще имат право на това и за в бъдеще. Децата и възрастните с ТЕЛК, които все още не са подали документи за лична помощ, могат да го направят  както сега, така и след 1 януари 2021 година.

Припомняме, че през 2021 година всички родители ще имат право да получават детски надбавки, независимо от доходите на семейството. За средствата, които ще се отпускат на децата в първи и осми клас, подоходният критерий също е без значение. По повод това Сачева заявява, че от следващото управление на страната зависи дали социалните мерки ще запазят своето действие и след 2021 година.

Мярката 60:40 ще продължи и догодина, като за целта са планирани 300 млн. лева. След 1 януари 2021 г. ще се определят най-засегнатите сектори, за да бъде отпускането на средствата по-целенасочено, посочва още Сачева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент