20% от разходите ни отиват за битови сметки

1 декември 2020, 18:09 545

Според данни на Евростат това е най-голямото разходно перо в домакинствата не само в България, но и в ЕС

20% от общите разходи на българските домакинства са свързани със сметките за ток, газ, вода и други битови нужди. Това показват данни на Евростат за 2019 година, цитирани от БТА.

Според статистиката на Евростат това е най-голямото разходно перо на домакинствата не само у нас, но и в целия Европейски съюз. В страните от ЕС домакинствата отделят около 24% от доходите си за битови сметки. На второ място в общността се нареждат разходите за транспорт (13,1%), а след тях – отделяните от домакинствата пари за храна и безалкохолни напитки (13%).

В България ситуацията е по-различна – на второ място са разходите за храна и безалкохолни напитки (18,4% от общите разходи), а на трето са тези за транспорт (13,7%). За културни развлечения отделяме 8,2% от общите си разходи, а за хотели и ресторанти – 6,9%. За сравнение в ЕС домакинствата отделят по 8,7% и по двете пера.

Средно 4% от общите разходи на домакинства в ЕС са за алкохол и цигари, а в България това са 5,3%. По-големи разходи отделяме за здраве – 6,4%, в сравнение с 4,4% в целия ЕС. Повече са разходите ни и за образование – 1,1% от общите, в сравнение с 0,9% в страните от ЕС. За комуникации отделяме 4,7%, а в ЕС се отделят 2,4%.

Според статистиката на Евростат през 2020 г. може да се очаква промяна в структурата на разходите на домакинствата заради пандемията от Covid-19. Тези данни обаче ще бъдат публикувани през 2021 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент