2 400 украинци със статут на временна закрила са започнали работа на трудов договор в България

13 май 2022, 11:31 589

Разработват се различни мерки за временно пребиваващите с цел по-лесното им интегриране на пазара на труда

Около 2 400 украински граждани със статут на временна закрила са започнали работа в България на трудов договор. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов на брифинг на Оперативната координационна група към правителството, създадена с цел подкрепа на бягащите от войната в Украйна, предаде Investor.bg.

До момента в бюрата по труда в цялата страна са извършени консултации с над 20 000 украински граждани относно възможностите за започване на работа в България. В различни градове са проведени над 10 трудови борси, с опцията за попълване на доброволни анкети за професионалната компетентност на украинците.

По данни на Агенцията по заетостта, до момента над 16 000 украински граждани, пребиваващи в България, са получили еднократни помощи в размер на 375 лева.

Над 30 000 свободни работни места както за български, така и за украински граждани, са заявени от работодатели или по мерки за субсидирана заетост на Агенцията по заетостта, Министерството на труда и социалната политика и програма „Развитие на човешките ресурси“. Освен това има разработени мерки за временно пребиваващите украински граждани с цел подпомагане на интеграцията им на пазара на труда. Подготвя се процедура, по която те ще могат да получат подкрепа за включване в заетост за период до 6 месеца. Предвижда се и финансова подкрепа за работодатели, наемащи украински граждани, както и почасови услуги за грижи за децата им, психологически подпомагане, професионално ориентиране и трудово консултиране.

По време на брифинга министърът на труда Георги Гьоков увери, че Министерството на труда и социалната политика ще направи всички необходими законови промени, за да бъде облекчен достъпът до пазара на труда за украинските граждани.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент