180 хил. души следят за фалшиви касови бележки чрез онлайн приложение на НАП

23 декември 2021, 16:36 961

Само през 2021 г. са проверени повече от 30 000 бележки и нито една от тях не е била фалшива

Над 180 000 потребители ежедневно могат да следят дали касовите бележки, издавани им от търговците, са фалшиви, съобщава Националната агенция за приходите (НАП). Това е възможно благодарение на мобилното приложение на НАП, което сканира QR кода върху бележката, като до момента с него са инспектирани над 460 000 бележки.

Само през 2021 г. са сканирани повече от 30 000 бележки и нито една от тях не е била фалшива, посочват от приходната агенция.

Проверката се състои в две стъпки – първо се сканира отпечатаният на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в бележката и мобилното приложение съвпадат или се различават.

Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона за сигнализиране за фалшива касова бележка. Потребителят може да направи и справка дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на приходната агенция. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в НАП.

Мобилното приложение предлага и навигация до офисите на НАП, справка за здравно-осигурителен статус, данъчен календар и справка за регистрация по ДДС. 

Приложението може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play – за Android.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент