173 лева максимална втора пенсия за първите жени, които ще се пенсионират през 2021 г.

8 декември 2020, 13:02 1012

Пенсията от ЧПФ ще се актуализира всяка година и ще става по-висока

173 лева ще е най-високата втора пенсия за първите жени, които ще се пенсионират през 2021 г. и ще получават средства и от частните пенсионни фондове (ЧПФ). Това сочат данни на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, цитирани от в. „Труд“, предаде БТА.

Даниела Петкова, член на управителния съвет на асоциацията, коментира изчисленията и уточни, че тази пенсия ще се актуализира ежегодно и ще става по-висока. Тя даде за пример ситуация, при която лице от първата кохорта се осигурява в УПФ само 19 години и получава пожизнена пенсия от 97,67 лева. След 21 години пенсията на същото лице ще стане 131 лева.

По думите на Петкова, частните пенсионни фондове държат над 1 млрд. лева в българските банки и са готови да изплатят на населението тези пари в брой. Законът предвижда да има възможности за плащания – сумата от партидата да бъде възстановена изцяло, или чрез разсрочено или пожизнено изплащане.

Петкова напомни, че държавното обществено осигуряване отпуска пенсия след над 35 години стаж. Тя акцентира на това, че хората имат право да си получат парите при навършване на възраст, докато при държавната пенсия има изискване както за възраст, така и за стаж.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент