15% увеличение на заплатите на пожарникари и полицаи

4 ноември 2020, 00:00 831

Предложението идва от МВР

Проведена е среща между представители на синдикат „Огнеборец“ и министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, предава БТА. На работното събитие е предложено увеличение от 15% на заплатите на полицаите и пожарникарите, което идва от страна на държавата. Първоначалното повишение, планирано за догодина, беше в размер на 10%. Участие в срещата е взел и мин.-председателят Бойко Борисов, който е гарантирал, че ще могат да бъдат отпуснати тези допълнителни 5% през 2021 г. за заплати на огнеборци и полицаи.

По време на преговорите е постигнато споразумение работещите на първа линия в борбата с коронавируса пожарникари и полицаи да получат индивидуални бонуси.

Въпреки срещата от синдиката „Огнеборец“ заявяват, че ще обмислят дали да приемат предложенията, или ще организират протеста, насрочен за 8 ноември.

Искането на пожарникарите и полицаите е именно увеличение на заплатите с повече от тези 10%, планирани с бюджета за 2021 г. В подкрепа на това те заявяват, че са на първа линия. Поради тази причина от синдикалната федерация на униформените служители бяха организирани няколко предупредителни протеста из страната. Полицаите изразяват недоволството си, че са останали извън списъка на служителите, които получиха увеличение с 30% на заплатите, макар служителите на реда да са участвали в борбата с коронавируса от март месец насам.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент