1/3 от бизнеса отчита спад на приходите през септември

26 октомври 2020, 00:00 761

Най-тежка е ситуацията в туризма и строителството

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) показва, че близо 1/3 от компаниите у нас бележат спад на приходите си за септември, предава БТА. Данните от проведената анкета сочат, че за почти половината от компаниите няма промяна в приходите, а 17,8 % отчитат увеличение.

Участие в допитването са взели 3 770 предприятия с около 230 000 души персонал, като респондентите са избрани на случаен принцип. Целта на проучването е да се установяват последствията от коронакризата за дейността на нефинансовите предприятия.

Според доклада на НСИ строителният бизнес отчита най-големи загуби, оценени на над 37%, спрямо 34% за индустрията. При увеселителните дейности, спорта и културата спадът на приходите е 35,4%. Търговията, транспортът и ресторантьорството отчитат намаление на приходите с 30,9%. Кризата се отразява тежко и на заетите в туризма, където 53,2% от анкетираните посочват, че за септември търпят загуби. Едва 34,6% от бранша заявяват, че ще продължат своята дейност, както до момента.

Кризата обаче е оказала благоприятно въздействие спрямо куриерския бизнес, който отчита 20% растеж на доходите. Все повече хора пазаруват онлайн, като поръчките до куриерските офиси са намалели за сметка на доставките до адрес, посочват от бранша. Нараства и процентът на българите, които предпочитат плащане чрез дебитна или кредитна карта.

На фона на тези цифри, 8% от взелите участие в анкетата заявяват, че са успели да се възползват от мерките на правителството за подпомагане на бизнеса. Въпреки че 1/3 отбелязват спад в приходите, само 1,9% от компаниите заявяват, че ще преустановят временно дейност. Тези, които смятат изцяло да спрат работа, са 2,2%, според проучването на НСИ.  

По отношение на работещите – 17,1% от компаниите посочват, че служителите им са ползвали платен отпуск, докато персонала на 10% от предприятията е бил в неплатен отпуск. Също така близо 9% от работодателите са били принудени да съкратят свои служители.

От Министерството на икономиката съобщават, че около 400 млн. лева вече са достигнали до гражданите и бизнеса като част от различни мерки във връзка с преодоляване на последствията от кризата.

Бранш

Увеличение/ намаление (%)

Автомобилен транспорт

-14,7

Воден транспорт

-42,8

Въздушен транспорт

-64,1

Складиране и обработка на товари

-23,7

Пощенски и куриерски услуги

+21,6

Издателска дейност

-18,9

Производство на филми, тв предавания, звукозапис

-52,0

Радио и тв дейност

-17,6

Телекомуникации

+11,8

IT

+5,7

Адвокатски и счетоводни услуги

-4,2

Архитектурни и технически услуги

-7,2

Реклама и маркетинг

-30,4

Услуги в сферата „Човешки ресурси“

-8,6

Туроператори и туристически агенции

-94,6

Охрана

+2,5

Почистване

+1,2

Офис услуги

+8

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент