13 инвестиционни проекта на стойност близо 800 млн. лева са сертифицирани с клас „А“ от началото на годината

1 април 2021, 16:50 628

4,2 млрд. лева е размерът на привлечените преки чуждестранни инвестиции в страната за 2020 г.

13 проекта са получили сертификат за инвестиция клас „А“, като общият размер на планираните инвестиции възлиза на близо 800 млн. лева, съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов. С планираните инвестиции се очаква да бъдат разкрити нови 1 300 работни места.

11 от проектите са извън столицата, като един от тях е в община с ниво на безработица над средната за страната. По информация на Министерството на икономиката 6 от проектите са насочени към високотехнологични производства и услуги.

По време на пандемията България постига рекорд по линията на насърчаване на инвестициите. Размерът на привлечените преки инвестиции в страната през 2020 г. е 4,2 млрд. лева, като това бележи абсолютен рекорд за последните 10 години, допълни още Борисов. 2020 г. приключва с 4,2% спад на БВП, с което България се поставя на по-добро ниво в сравнение със средноевропейското, съобщават от министерството.

За един от големите инвестиционни проекти Борисов връчи сертификат за инвестиция клас „А“ за изграждането на нов високотехнологичен завод за алуминиев профил. Стойността на проекта възлиза на близо 40 млн. лева, а с нея се предвижда разкриването на 150 нови работни места в Пловдив.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент