10% увеличение на заплатите за 2020 г.

13 ноември 2020, 00:00 638

Най-голям ръст има при възнагражденията на заетите в сектор „Операции с недвижими имоти“

Независимо от икономическите последици вследствие на коронакризата заплатите у нас се повишават с 10% за годината, предава БТА.

На първо място по ръст на възнагражденията е сектор „Операции с недвижими имоти“ – средното възнаграждение за бранша е 1 468 лв., което е увеличение с 26% на годишна база. Това има логично обяснение, тъй като се забелязва повишено търсене на недвижими имоти.

Увеличение на заплатите има и при чиновниците, които се нареждат на втора позиция. Средната заплата на заетите в сектор „Държавно управление“ е 1 600 лева. От началото на годината увеличението е с около 10%, като заради Covid-19 заплатите на лицата на първа линия бяха вдигнати с 30%.

Трети по ръст на възнагражденията са заетите в сферата на образованието. При тях ръстът е 14,4%, като средната заплата е 1 514 лв. Четвърта позиция е за лекарите и медицинските сестри, чиито доходи бележат увеличение с 13,1% за годината.

Изненадващо на пето място са заплатите на заетите в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“. Възнагражденията на лицата от бранша се увеличили с 12,1% до 906 лв., като през последното тримесечие ръстът е с над 23%. Това се обяснява с факта, че минималните осигурителни прагове в сектора бяха повишени заедно с решението да бъде намален ДДС за ресторантите. Също така много от работещите бяха уволнени, а това са предимно тези на минимална заплата. По този начин средната заплата за бранша нараства.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент