10 дни допълнителен платен отпуск за учители, преболедували COVID-19

9 декември 2020, 16:49 633

Това предвижда анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование

Всички лица, които работят образователните институции и са преминали през домашно или болнично лечение вследствие на заразяване с COVID-19, ще получат 10 дни допълнителен платен годишен отпуск. Това предвижда анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който беше подписан от министъра на образованието Красимир Вълчев, както и от синдикатите в образованието и двете сдружения на училищните директори в страната, предаде БНР.

По думите на Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, целта на тази мярка е по-ефективното възстановяване на учителите, прекарали COVID-19. Той поясни, че също така в анекса е потвърдена вече договорената учителска работна заплата. Учителят започва с 1 260 лева, за старши учител се полагат 1 300 лева, а за главен учител – 1 350 лева.

Петров оцени затварянето на системата като добре премерена мярка за съхраняване живота на учителите. Той изрази надеждата си училищата да могат след Нова година да се върнат отново към обичайния учебен процес.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент