0,2% ръст на индустрията в България през април

15 юни 2021, 14:30 688

Тенденцията за възстановяване на производството продължава както за страната ни, така и общо за ЕС и еврозоната

Възстановяването на промишленото производство в България продължава и през април. Повишението за месеца е слабо – с 0,2%, но дава продължение на положителната тенденция от март, когато беше отчетен ръст от 4,8%, сочат данни на Евростат.

По последни данни в България производството в индустрията е нараснало с 22,8% спрямо април 2020 г. Макар и ръстът през април да е слаб, това е петият пореден месец с реализирано увеличение. Италия е единствената друга държава от ЕС, при която е отчетен пети пореден месец на възход в индустрията.

Индустриалното производство в ЕС и в еврозоната също бележи ръст през април за втори пореден месец, компенсирайки общия спад, отчетен през февруари. През април производството в рамките на целия ЕС се повиши с 0,5% спрямо предишния месец, когато беше отчетен ръст с 0,8%. В еврозоната ръстът през април е с 0,8%, след като през март също бяха регистрирани положителни стойности от 0,4%.

Най-голям индустриален ръст през април спрямо март имат Белгия (със 7,4%), Малта (с 5,6%) и Естония (с 4,4%). А на годишна база от страните от ЕС най-голямо повишение е отчетено в Италия (със 79,5%), Словакия (с 69,1%) и Румъния (с 64,5%).

В почти всички основни индустриални групи в ЕС е отчетен скок през април. Производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба нарасна с 2,9% в ЕС, а в еврозоната – с 3,4%. Енергийното производство отбеляза ръст с 2,9% в ЕС и с 3,2% в рамките на еврозоната, а производството на капиталови стоки се повиши съответно с 0,8% и с 1,4%. Свиване през посочения месец има само при производството на недълготрайни потребителски стоки – с 0,7% в ЕС и с 0,3% в еврозоната.

През април произведената продукция в индустрията в страните от ЕС е с 38,7% повече спрямо същия месец на 2020 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент