Пример 16. Обезценка на материални запаси до нетната реализируема стойност

Предприятие завършва разработването на нов модел навигационна система за автомобили. Данните за себестойността и очакваната продажна цена на брой от системата са следните:

            1) Себестойност, формирана от разходите за развойна дейност и производство – 500 лв.;

            2) Очаквана продажна цена – 700 лв.;

            3) Разходи за продажбата на единица от продукта – 50 лв.

Малко преди предприятието да започне разпространението на навигационните системи, един от водещите производители на автомобили сключва договор с конкурентно предприятие, съгласно който във всички модели автомобили на марката фабрично ще се монтира системата на конкурентния производител. Това е причина ръководството на разглежданото предприятие да преразгледа оценката си за очакваната продажна цена на системата и да я намали до 520 лв. за брой. Другите показатели остават без промяна.

В този случай нетната реализируема стойност спада до 470 лв. за брой (520 лв. - 50 лв.). Тя вече е по-ниска от себестойността на продукта. В този случай МСС 2 задължава предприятието да обезцени актива с 30 лв. до нетната му реализируема стойност. Счетоводно операцията ще се запише по следния начин:*

Дт| активна сметка „Разходи от последващи оценки на активи” – 30 лв.

            Кт| корекционна сметка „Корекции при обезценка на други активи“ – 30 лв.

Аналит. Навигационни системи 30 лв.

                            

*Забележка: Всички записвания се отнасят за един брой от продукта.

В началото на следващия отчетен период същото предприятие успява да сключи договори с дистрибутори на автомобилна техника, които осигуряват достъп до пазари с голям потенциал за реализиране на продажби. Това дава основание на ръководството да преразгледа оценката си за продажната цена на навигационните системи. В резултат на това цената е повишена до 620 лв. за брой. Другите показатели отново остават постоянни. Нетната реализируема стойност вече се оценява на 570 лв. (620 лв. - 50 лв.). МСС 2 дава право на компанията да възстанови обезценката на продукцията си само до себестойността от 500 лв. По този начин се спазва изискването МЗ да се отразяват по по-ниската от себестойността и нетната реализируема стойност. Възстановяването на обезценката ще се отрази със следната статия:**

Дт| активна сметка „Разходи от последващи оценки на активи” – 30 лв.

            Кт| корекционна сметка „Корекции при обезценка на други активи“ – 30 лв.

Аналит. Навигационни системи – 30 лв.

**Забележка: Тук са спазени изискванията на МСС 2 да се намали разходът за обезценка, а не да се отчете приход (както може да се направи съгласно НСС 2).

(§28 от МСС 2)

Виж в контекста на целия сборник