Пример 11. Себестойност, изчислена по метода Цени на дребно

Предприятие, произвеждащо хранителни стоки, поради големия обем и еднотипния характер на продукцията си, е приело подхода на стандартната себестойност за определяне на себестойността. Показателите, определени за текущия отчетен период, са следните:

Показател

Стойност в лв. (за 1 бр. продукция)

Заплати на работници в основното производство

2,5

Суровини и материали

3,25

Разпределени общи производствени разходи

0,75

Себестойност

6,5

През август 2019 г. предприятието е произвело 75 000 броя продукция. Така общата себестойност на произведената продукция за месеца възлиза на 487 500 лв.

Стандартните показатели на разходите за единица продукция се преизчисляват най-малко един път за отчетен период или при индикации за настъпила значителна промяна в цените.

С прилагането на този метод в производства, в които се произвежда голям брой сходни по характеристика продукти, се постига значително облекчаване на отчитането, като резултатите не се отклоняват съществено от тези, които биха били постигнати при прилагането на някой от другите методи. От съществено значение е да се определят възможно най-прецизно осреднените показатели за разходите, формиращи себестойността, и да бъдат преразглеждани достатъчно често, за да отразяват най-добре действителните икономически процеси.

(§21 от МСС 2)

Виж в контекста на целия сборник