Пример 10. Извършване на Подобрение на Нает Актив

През април 2018 г. Дружество 1 сключва договор с Дружество 2 за наем на офис, намиращ се в централните части на гр. София. Офисът е нает за срок от 10 години, а наемът е 1 000 лв. без ДДС на месец. Една година след сключване на договора жителите на кооперацията, където се намира офисът, решават да санират сградата с цел повишаване на нейната енергийна ефективност. Наемателят – Дружество 1, поема за своя сметка всички разходи във връзка с подобрението. Стойността на подобрението за полагащата му се част възлиза на 12 000 лв. с ДДС, за което Дружество 1 получава фактура от строителната фирма, която го е извършила. В сключения договор между двете дружества няма клауза, с която да се задължава наемателят да извършва ремонт или подобрение за собствена сметка.

За извършеното подобрение Дружество 1 получава фактура, за която има право на данъчен кредит. Тъй като подобрението е за сметка на Дружество 1 и в договора му с Дружество 2 не съществува изрична клауза за извършване на ремонт или подобрение, то при изтичане на този договор, съгласно ЗДДС, Дружество 1 извършва безвъзмездна доставка, която е приравнена на възмездна. Това означава, че то ще трябва да издаде Протокол за начисляване на дължимия данък. Данъчната основа при този тип доставка се изчислява, като от общо направените преки разходи за подобрението се приспадне натрупаната амортизация към момента на прекратяване на договора. Тъй като договорът за наем е за срок от 10 години, то самото подобрение, като дълготраен нематериален актив, също следва да се амортизира за 10 години. Наемателят напуска офиса през април 2022 г. Към датата на прекратяване на договора натрупаната амортизация на актива възлиза на 5 000 лв. Това означава, че данъчната основа, която трябва да се използва за определяне на дължимия данък за тази безвъзмездна доставка, е 5 000 лв. Датата на данъчното събитие настъпва на датата на прекратяване на договора за наем (април 2022 г.).

Наемателят отразява сделката в Дневник продажби за месеца, в който е издал Протокола, като в колона 11 посочва данъчната основа от 5 000 лв., а в колона 12 посочва ДДС от 1 000 лв.

(§9 от Тематично Резюме) (чл.*, ал.*, т.* от ЗДДС)

Виж в контекста на целия сборник