Всеки седми българин ще бъде включен в мерки по ПРЧР и Програмата за храни

Общият финансов ресурс на програмите е над 4 млрд. лева

автор: Цветилена Симеонова публикувано на: 02.12.2022 прегледи: 236
Всеки седми българин ще бъде включен в мерки по ПРЧР и Програмата за храни

Всеки седми българин ще бъде включен в мерки, финансирани по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР) и Програмата за храни и основно материално подпомагане, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова по време на откриващата конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“.

Общият европейски ресурс, който Министерството на труда и социалната политика ще управлява, е над 4 млрд. лева, от които 3,8 млрд. лева по Програма „Развитие на човешките ресурси“ и над 411 млн. лева по Програмата за храни и основно материално подпомагане. Срещу тези средства се изискват много сериозни реформи, основно в областта на пазара на труда и социалното включване.

Пазарът на труда е основен приоритет на Програма „Развитие на човешките ресурси“, по който ще бъдат създадени възможности за квалификация и преквалификация на работещите, подготовка на служителите за професиите на бъдещето и за зеления и дигиталния преход. Крайната цел е хората да работят по-хубава и по-добре платена работа, да се чувстват удовлетворени на работното си място и да дават своя принос към организацията, в която работят. По ПРЧР ще бъдат подкрепени и обученията за придобиване или надграждане на дигиталните умения, за да може всеки български гражданин да използва дигиталните технологии в ежедневието си.

Социалното включване на хората с увреждания или хората, които имат временни или постоянни затруднения, също ще бъдат във фокуса на ПРЧР. Част от европейските средства ще бъдат инвестирани в развитие и реформиране на социалната система, за да бъдат осигурени по-качествени, по-достъпни и по-ефективни социални услуги за хората от уязвимите групи.

Реализирани ще бъдат и мерки по Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за детето. Основната цел е до 2030 г. за над 196 000 деца, които живеят в бедност или в риск от социално изключване, да бъде осигурен достъп до интегрирани социално-здравни услуги, предучилищна подготовка, образование, здравословно хранене и адекватно жилищно настаняване. Голяма част от мерките по Европейската гаранция за детето ще бъдат финансирани по Програма „Развитие на човешките ресурси“, а друга част – по Програма „Образование“.

Новост в Програма „Развитие на човешките ресурси“ е приоритетът „Насърчаване на младежката заетост“, който е с бюджет от 735 млн. лева. Той ще бъде насочен изцяло към младите хора, които ще получат подкрепа в прехода от образованието към професионалната реализация. Ще бъдат инвестирани ресурси за трудова квалификация на хора, които нито учат, нито работят.

Ще бъде осигурена и подкрепа на най-бедните и уязвими семейства в България по Програмата за храни и основна материално подпомагане. В следващия програмен период се запазва услугата „Топъл обяд“, а предоставянето на хранителни пакети за най-уязвимите домакинства ще бъде надградено с хигиенни материали. За първи път с европейско финансиране ще бъде осигурен безплатен достъп до Детска кухня за над 10 000 малки деца, а 10 000 новородени от бедни семейства ще бъдат подкрепени с пакети за тяхното отглеждане.