Високотехнологичната индустрия в България с 22% ръст за 2021 г.

Запазва се тенденцията секторът да бъде основен стълб в икономиката на страната

автор: Цветилена Симеонова публикувано на: 30.11.2022 прегледи: 314
Високотехнологичната индустрия в България с 22% ръст за 2021 г.

През 2021 г. технологичният сектор и индустрията на изнесените услуги в България са записали едно от най-силните си годишни представяния, достигайки размер от 4,225 млрд. евро, показват данните от годишния доклад за развитието на индустрията на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), изготвен съвместно със SeeNews, пише investor.bg.

По данни на доклада ръстът на годишна база е 22,4%, което е почти два пъти повече спрямо този от 12,7%, отчетен през 2020 г., която беше белязана от настъпването на пандемията.

Докладът, който включва данни за 774 български компании, опериращи в сферата на бизнес услугите и технологиите, показва, че се запазва тенденцията индустрията да бъде основен стълб в икономиката на страната – тя отговаря за 5,9% от годишния брутен вътрешен продукт на България. Очакванията на AIBEST са, че до 2025 г. този дял ще нарасне до 9%.

Освен това индустрията е затвърдила позицията си на предпочитан работодател, който има силен социален и икономически отпечатък върху развитието на страната.

Според председателя на AIBEST Илия Кръстев пандемията е довела до множество положителни промени на пазара на труда предвид ограниченията, свързани с намирането на подходящи кадри у нас. По думите му отдалечената и хибридната работа са позволили на индустрията да наема хора и извън населените места, в които се намират офисите на компаниите, което е допринесло за развитието на сектора.

През 2021 г. ангажирани в сектора са били над 89 хил. души, което е увеличение от почти 10 хил. служители в рамките на една година. Най-силно този тренд се вижда в ITO сегмента, където ръстът на работната ръка е с близо 17%.

Нараснали са и разходите за служители и данъци, плащани от компаниите към държавната хазна.

Средно с 22% на служител са се увеличили разходите за заплати през 2021 г. Общо те достигат 2,1 млрд. евро. Така компаниите от сектора отговарят за 11,4% от общите разходи за заплати в икономиката на България. За сравнение – година по-рано делът е бил 9,4%. Осигурителните вноски в сектора следват тенденцията на разходите за заплати и възлизат на 8,6% от общия размер на националната икономика.